"Нова Зора" - брой 47 - 22 ноември 2005 г.

Операция "Респект" и за полицията
"Зора"

Има една странна държава, в която блюстителите на закона и реда - полицаите, трябва да се впишат направо в “Червената книга” на застрашените видове. Понеже кой дето свари, ги псува, бие и обезоръжава дори. Само дето по думите на един екскурзиант отпреди 16 години, не ги “обижда” - по един, два, че и три пъти. Преди време самоковски цигани-бракониери “респектираха” горски стражари, позволили си да ги санкционират за незаконна сеч и продажба на краден дървен материал. Въоръжените пазители на родната гора не бяха посмели да използват законно притежаваното си огнестрелно оръжие, а хленчеха пред медиите, че не били защитени от закона.

После други палавници в годината на “ромското включване” пребиха двама полицейски сержанти в Славянци или Сунгурларе, защото се бяха опитали да въдворят ред в питейно заведение. Сънародниците на проф. Чирков, който се заканва да сваля кабинета сега, дори бяха задигнали пистолета на единия полицай - без той да понечи да го използва за самоотбрана. Тогава министър на вътрешните работи бе проф. Георги Петканов, днес правосъден министър в коалиционния кабинет на БСП-НДСВ-ДПС. Спомняте ли си какво каза той? Каза, че било добре дето подчинените му не използвали оръжие, че иначе щяло да стане по-лошо.
По-лошо за кого? Ами че щом полицията не може да опази собствените си служители, как ще ни пази от организираната и неорганизираната престъпност, на която сме подложени ежедневно?
Сменят се министрите на вътрешните работи, а полицията си е все така безпомощна дори срещу дребните нарушители на реда: ту коли няма, за да преследва бандитите; ту хора не й достигат, ту бензин; ту няма внедрени агенти или пък желаещи да свидетелстват срещу престъпниците. Или й пречат съдиите и адвокатите на подземния свят, както се жалваше бившият главсек на МВР.
Отиде си Бойко Борисов от МВР и веднага няколко полицейски началници подадоха рапорти за напускане: все едно, че са служили на бате Бойко, а не на България. Сякаш не престъпността, а новият министър на вътрешните работи Румен Петков в техните очи е основната заплаха за полицията?! Да не би пък да са сметнали, че властта се сраства с организираната престъпност и те стават излишни...
След шумно рекламираната операция за ”респектиране” на престъпния свят, когато полицията посред бял ден окова в белезници няколко собственици на автомобили с тъмни стъкла на бул. “Витоша”, блатото се поуспокои и жабите заквакаха както обикновено. С други думи, полицията се върна към старите си ориенталски навици, при което рахатът й е най-голямото благо.
Но ето че се появиха двама младежи, дръзнали да лепят из София плакати в знак на протест срещу американските военни бази в България и полицията показа признаци на живот: арестува нарушителите, понеже се упражнявали върху стените на софийската синагога. Ако младежите, които твърдят, че нямат нищо общо с “Атака”, а са от един дискусионен клуб, бяха издигнали плакати в подкрепа на предоставянето на бази на САЩ, пък било то върху стените на синагогата, дали на някой полицай щеше да му направи впечатление поведението им? Разбира се, че не. Плакати с надпис ”USA!” може да се лепят и върху джамията, и върху патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”, но за протеста срещу американските бази няма място.
Най-нелепото обаче е, че отново полицаи се оплакват, че са били обиждани (не в онзи смисъл) и бити от младежите с плакатите. Пет или седем полицаи не успяват без бой да отведат в РПУ двама младежи: единият от полицаите дори бил отведен в болница в тежко състояние. А побойниците? Те също твърдят, че са били бити и тъпкани (на фланелката на единия имало следа от полицейска обувка), но полицаите имат оригинално обяснение: докато им сложат белезниците, младежите “оказвали яростна съпротива”, дори се търкаляли по земята. Очевидно, за да получат синини, с които да злепоставят органите на реда. Интересно, защо екипът на “Бърза помощ” е бил отпратен, без да може да ги прегледа и да удостовери дали са бити?
И за какво министърът на вътрешните работи и ген. Стоянов обещаха да наградят своите набити подчинени? Сякаш те са заловили с риск за живота си самия Осама бин Ладен! Дали няма да ги направят и офицери, а? Тогава ще трябва полицаите да черпят бедните лепачи на плакати срещу американските бази у нас. Хем яли бой, хем наградени за нещо, от което по тоталитарно време биха се срамували. И не само полицаите-треперковци, ами и съпартийците на г-н Румен Петков, които едва ли могат да обяснят логично внезапно пламналата американо- и НАТО-филия.
Приемствеността между кабинета СКГ и този на Станишев обаче е вън от съмнение. При първия полицията сурвака протестиращите граждани на Суходол под благосклонния поглед на Бате Бойко; при втория, обезвреди “успешно” двама млади противници на разполагането на американски бази в България! Пет или седем полицаи, срещу двама “смутители” на обществения ред! Поуката е ясна: за да има респект към полицията, на всеки гражданин трябва да се падат поне по трима полицаи.
Философът-материалист Лудвиг Фойербах е написал някога: "Бедна Германия не може да си представи света без бог на небето, без монарх в двореца и без полицай на улицата”. Ако ставащото днес у нас ви изглежда като повторение на станалото в Германия по времето на Фойербах, спомнете си, че според друг един немски философ всичко в историята се случва по два пъти: втория път като фарс.
Неведнъж сме ставали свидетели на цигански отпор срещу полицейските органи, опитващи се да въдворяват ред и редовно изплащане на сметките за тока в ромските гета. Футболните хулигани има какво да научат от мургавите си сънародници. Не дай, боже, обаче у нас да избухнат вълнения както във Франция, Белгия или Германия! Тогава може да се наложи да влезем в ЕС с перманентно военно положение, поради неспособността на полицията и правосъдието да наложат спазването на законността. Ще компрометираме малко “етническия модел” на Доган, но той и без това виси на косъм като Дамоклев меч.
Престъпността ни е над световното равнище, но поддържането на реда е като за победилия комунизъм. Ако си спомняте, според Фридрих Енгелс (”Произход на семейството, частната собственост и държавата”), тогава обществото на свободно организираните граждани щеше да запрати цялата държавна машина там, където й е истинското място - в музея на старините, наред с хурката и бронзовата брадва.
У нас не само държавата, а и нейните поданици се върнаха към хурката и към правораздаването от времената на кръвното отмъщение. Основната функция на полицията е да брои труповете, чийто брой не показва никакъв респект към демонстрациите на полицейска сила.


Бай Ганю: -Слушай, момче, аз мога да бъда и престъпник, и полицай...
карикатура: Тодор Цонев

Нагоре
Съдържание на броя