"Нова Зора" - брой 36 - 6 септември 2005 г.

Експлозии в Световния търговски център?
Джим МАРС
(Продължение от бр. 35)

Това е фрагмент от новата книга на Джим Марс “Вътрешна работа. Демаскиране на конспирациите от 11 септември”. Авторът е познат на читателите на в. “Нова Зора”. Мнозина са чели книгата му “Господство и потайност”, която се превърна за кратко време в бестселър.
Сега Джим Марс, който е популярен като теоретик на конспирациите, е събрал убедителни аргументи, че в деня 11 септември (2001 г.) се преплитат няколко заговора, всеки от които е мотивиран от политически интереси. Джим Марс мотивира подозренията си, като изследва несъответствия в описаните събития, които не съвпадат с официалната версия.

“Не знам какво става, но мисля, че трябва да се махаме от тук” - спомня си мислите си по онова време Елиът. Той и други двама тръгнали надолу по стълбите, когато се натъкнали на още хора. Отсъствието на повече хора и липсата на аларми ги накарали да се чувстват така, сякаш преждевременно са изпаднали в паника.
Той си спомня, че когато неговата малка група стигнала до 70-ия етаж, чули съобщение, че сградата е безопасна и няма нужда да се евакуират. “Искате ли да им повярвате? - попитала една жена Елиът. - Да вървим!” Той я последвал надолу по стълбите.
След като слезли три етажа, полет 175 се блъснал в Южната кула. Една статия в "Крисчън Саъйнс монитор" описва какво е станало след това.
“Макар че неговият зрелищно предаван по телевизията удар е бил над Елиът, първоначално той и тези около него помислили, че експлозията дошла отдолу. Невероятен звук - той го нарича “експлодиращ звук”, - разтресъл сградата и торнадо от горещ въздух, пушек, плочки от тавана и части от хоросана полетели нагоре по стълбището”.
“Пред мен стената се разцепи отдолу догоре” - казва Елиът. Той разказва, че хората на стълбището изпаднали в паника и се опитали да бягат нагоре, докато няколко мъже посочили, че единственият път за бягство е надолу. Към 9,40 ч Елиът успял със залитане да излезе от Южната кула и да си проправи път до офиса на съквартиранта си в средната част на Манхатън, където рухнал, плачейки, когато научил за сгромолясването на сградата.
Видеозапис на CNN на сцената на Световния търговски център показва пушек, извиращ от нивото на улицата, преди сгромолясването на сградите, очевидно идващ от осеметажната сграда 6 на Световния търговски център, по-известна като Сградата на митниците. Нищо съществено не е ударило нивото на улицата по онова време. Дали извиращият пушек не е идвал от преждевременна детонация?
Заради забавеното излъчване има известно първоначално объркване по въпроса точно кога е започнал пушекът. Същевременно отделът по обществените въпроси на CNN потвърждава, че видеозаписът на видимата експлозия на нивото на улицата е направен в 9,04, точно една минута, след като полет 175 удря Южната кула, и много преди която и да е от кулите да рухне. Попитан какво би могло да причини пушека, наблюдаван на видеозаписа, архивистът на CNN отговаря: “Не можем да си го обясним”.
Според новинарските репортажи, на екип на FЕМА (Федералната агенция за управление на кризи), инженери, натоварени със задачата да разследват трагедията в Световния търговски център, е забранено да влязат в Сградата на митниците. Официалните лица от FЕМА заявяват, че тъй като структурата се смята за “много опасна”, няма “събиране на данни” от Сграда 6. Въпреки това докладът на FЕМА безгрижно заявява: “Сграда Пет беше единствената структура, достъпна за наблюдение [от екипа от инженери]... приема се, че наблюденията, резултатите и препоръките са приложими за всичките три сгради.”
Говорител на Експортно-импортната банка на САЩ потвърждава, че детонацията е в 9,04, но казва, че всички, около осемстотин служители, в Сградата на митниците вече са били евакуирани, след като е била ударена Северната кула на Световния търговски център.
Други наематели на сградата, сред които са митнците, департаментите по търговия, труд и работна ръка и селско стопанство и Бюрото по алкохола, тютюна и оръжията, отказват да обяснят както ранния взрив, така и огромния кратер в центъра на руините на Сградата на митниците.
Обяснение на тази експлозия или кратер не е предложено и досега.
Ако обаче е имало бомби в кулите, как са попаднали там?
След като сградите са превърнати в пепел, а металът набързо е изтеглен, никой никога няма да е сигурен, но са били издигнати някои интересни теории. Едната е, че заряди са поставени в кулите по времето на тяхното строителство, за да се предотврати възможността катастрофа като тази от 11 септември да ги накара да паднат върху съседните сгради, утежнявайки разрушенията. Никакво доказателство за това не е открито. Експерти по експлозивите отхвърлят тази теория, заявявайки, че експлозивите не биха могли да останат функционални след дълъг период от време. Подобна теория постулира, че зарядите са поставени в сградите след бомбения атентат от 1993 г. по посочената по-горе причина.
Трета теория се появи, след като Бен Фаунтин, финансов анализатор, който работел на 47-ия етаж на Южната кула, казва на списание "Пийпъл" ("Реорlе"), че в седмиците преди 11 септември е имало многобройни необичайни и необявени “учения”, в които части от двете кули, както и от Сграда 7, са били евакуирани “като мярка за сигурност”. Тези учения може би са осигурили съвършеното прикритие за поставяне на експлозиви.
Кой точно е наредил да се излъчи съобщението по високоговорителите в Южната кула, докато служителите се опитвали да се евакуират: “Запазете спокойствие. Щетите са в Кула 1. Върнете се на бюрата си!”? Много хора загубиха живота си заради тези съобщения. Минути по-кьсно кулите неочаквано се срутиха.
Въпреки това кметът на Ню Йорк Рудолф Джулиани очевидно е научил за очакващото ни. На следващата сутрин той обяснява на Питьр Дженингс от "АВС", че е бил във временен команден център на Баркли Стрийт 75. Кметът казва: “Ние действахме от там, когато ни беше казано, че Световният търговски център ще рухне и той наистина рухна, преди да успеем да излезем от сградата.”

Нагоре
Съдържание на броя