"Нова Зора" - брой 36 - 6 септември 2005 г.

Чичо Сам рецитира хартата за правата на човека
Георги БОРИСОВ

Ако не знаете как Чичо Сам набира затворници за Гуантанамо, знайте: в Афганистан например той дава по 10 хил. долара за всеки предаден му “терорист”. Поради което “терористите” често се оказват съвсем невинни хора. Това обаче никак не пречи в афганистанския “сборен пункт” Баграм, да речем, да мажат арестантите с изпражнения, да им навират тояги в дебелото черво или просто да ги убиват. По нататък, вече в самото Гуантанамо, най-дълбоко законспирирания затвор в света, засега са известни 34 опита за самоубийства (не е ясно обаче колко от тях са били успешни). Явно “терористите” никак не издържат на факта, че щатските следователи денонощно им рецитират Хартата за правата на човека.
Що се отнася до ония “терористи”, които не споделят с Чичо Сам каквото трябва, то тях често ги екстрадират в Ирак, Египет и други ислямски страни, които “не признават женевските конвенции за хуманно третиране на военнопленниците” (сякаш американците ги признават). А из Ориента знаят как да поощряват откровеността.
Най-невинният похват там е напъхването на горещо яйце в ануса. Други насърчаващи словоохотливостта методи са изтръгването на ноктите, електрическият ток, печенето на огън, изкормването, дрането и т.н. Ако затворникът въпреки това не ще да откровеничи, докарват близките му, като го заплашват, че ще изтезават и тях.
Специално трябва да се отбележи, че всяка една от сътрудничещите на САЩ източни страни има свои местни специалитети. В Египет примерно обичат да бичуват и да изнасилват жертвите. В новата демокрация - бившия съветски Казахстан - казват, че пържат “терористите” в олио. За Сирия пък се твърди, че там им чупят гръбнаците, като ги връзват на извиващи се бавно назад столове (всички цитирани дотук сведения да тежат на съвестта на британския в. “Индипендънт” от 18 юни т.г.).
Тая човеконенавистническа практика, не ще и съмнение, не би могла да мине без благословията на президента Буш. Мистър Тони Блеър, а заедно с него и величествената Елизабет Втора, също ще да са наясно - наеманите от ЦРУ чартърни самолети с жертвите кацат междинно на британска територия. Известен е и случай, при който транзитно минаващ през САЩ канадец със сирийско потекло е арестуван и изпратен в Дамаск. Там най-съвестно го подлагат на изтезания, но по някое време признават, че е невинен и го връщат на Канада. Трудно е да се повярва, че американците са го отвлекли просто ей така - без канадските тайни служби да са ги уведомили за “подозрителното лице”. Още по-трудно е да се повярва, че канадските тайни служби са станали доносници на американските самосиндикално.
Така прочее американските рецитали на Хартата за правата на човека въвличат в съучастничество почти целия останал свят.

Нагоре
Съдържание на броя