"Нова Зора" - брой 32 - 9 август 2005 г.

Нивата и жътварят на успеха
Победата на Коалиция “Атака” в изборите на 25 юни изненада мнозина. Трябва да се каже, че тя бе изненада и шок дори и за някои от основните участници в нея. Може би точно затова си заслужава да бъде осмислен този политически “пробив в крепостта на мафията”, ако използваме крилатия израз на Волен Сидеров. Това е толкова по-необходимо, защото обикновено след победа бащите на победата видимо се умножават и в суетнята и суетата, все по-трудно различимо става зърното от плявата.
Проектът “Атака” няма дълга биография. Подготовката за него преминава през неколкомесечни периодични срещи между представители на Политически кръг “Зора”, Съюза на патриотичните сили и воините от запаса “Защита” и Националното движение за спасение на отечеството, ведно с изтъкнати интелектуалци и личности като проф. Андрей Пантев, архитект Христо Генчев, Волен Сидеров, Стела Банкова, Велизар Енчев, Минчо Христов, проф. Евгений Гиндев, проф. Огнян Сапарев, д-р Марин Белоев, доц. Георги Сапунджиев и много други.
Автор: Минчо МИНЧЕВ>> Пълния текст...
Дискретният чар на елитите
Всички значими и дълбоки обществени промени включват и някакви процеси в обществения елит. Действителната социална революция, по своята същина, представлява освен всичко друго и смяна на елита, подготвяна от дълготрайни процеси преди това и подчиняваща се на своя собствена, макар и невидима логика.
Наред с картината на промените, нарисувана от традиционната гледна точка на днешната официозна либерал-демокрация, наред с класическите марксистки схеми на социалната промяна, е напълно възможна и уместна също и картина на промяната, видяна през оптиката на динамиката на елитите.
Автор: Валентин ВАЦЕВ>> Пълния текст...
Мълчи народът, глухо и старшно гърмят окови
памфлет
Върховният административен съд (ВАС) обяви за незаконно повишението на цените на тока, влязло в сила от 1 юли 2004 г. Това не са първите незаконни цени на електричеството, определени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Преди това магистратите от ВАС обявиха за противозаконно и повишението от 1 юли 2003 г. Това обаче не попречи на ДКЕВР, начело с някой си Шушулов, пак да си го прегласува. Незаконни впрочем са и цените от 2002 г.
Според Наказателния кодекс шайката на Шушулов е извършила три пъти престъпление по служба и три пъти престъпление срещу правосъдието. За всяко едно от тези шест криминални деяния законите предвиждат от 2 до 5 години затвор.
Автор: Иво БРАТОЕВ>> Пълния текст...
България ще оцелее въпреки политиците си
 • Как от две злини може да се избере по-малката
 • Един въпрос, за който би могъл да се свика народен референдум, е следният: “Кой е по-голям злодей - Ахмед Доган или Симеон СКГ?"
  Не съм социолог, но бих се наел да предскажа вероятния резултат - 60:40 в полза на Доган. Без да е откраднал толкова, колкото СКГ, Ахмед Доган се изявява като злодей стратегически. Размахва Рамковата конвенция за защита на националните малцинства, подарена му от Иван Костов и Петър Стоянов, и продължава да мъти главите на етническите турци и на циганите, че само ДПС може да защитава техните "колективни права", продължава да ги капсулира и да ги разделя от българската нация. Циганите са залъгвани, че ще им се размине плащането на вода, ток и транспорт. Турците пък - с уреждане на двойното им гражданство (в България и Турция), респективно с получаването на български европаспорти, с които да шетат из Европа.
  Автор: Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
  Неолибералната "матрица"
 • Стереотипите, митовете и манипулацията на общественото съзнание в съвременна България
 • На американците не може да им се отрече умението да правят филми. Някои от тях са действително гениални, тъй като успяват ясно да „намекнат” на човечеството за реалните проблеми, които го чакат в едно по-скорошно или далечно бъдеще.
  Така например още в зората на киното великият Чарли Чаплин направи няколко пророчески ленти, една от които бе класическият „Модерни времена”. Този филм - на пика на развитието на индустриализма, - подсказа дълбоките недъзи на фабрично-машинната система, водеща до дехуманизация на човешкия труд.
  Съвсем наскоро по екраните се появи друг филм-предупреждение - „Матрицата”. Той по недвусмислен начин предупреждава за опасността, която грози човечеството, ако се съгласи да бъде доминирано не от простите и вечни закони на човешкия солидаризъм, но от правилата на пазара.
  Автор: Доц. д-р Нако СТЕФАНОВ>> Пълния текст...
  Да продаваме ли земята българска?!
  През 1876 г. в Народното събрание на Франция великият писател-хуманист Виктор Юго заявил: “Когато даден въпрос се решава за народа в отсъствие на народа, е винаги против народа”. Тази велика мисъл и истина в много голяма степен важи и за нашата страна.
  У нас шепа хора, обладани от собствените си интереси и които нямат нищо общо с народа, непрекъснато се изказват и решават съдбоносни за страната ни проблеми от името на народа. Те непрекъснато ни внушават, че няма нужда от допитване до народа, защото той не е узрял за референдуми, и затова неговите мнения ще бъдат в ущърб на държавата. Ето защо, за разлика от една страна (към която се стремим) като Швейцария, и която всяка година провежда по няколко референдума, то ние вече 15 години не сме провели нито едно допитване до народа по важни въпроси като членството ни в Европейския съюз, НАТО, закрива не на 3 и 4 блок на АЕЦ “Козлодуй”, продажбата на стратегически за страната ни обекти и т.н. и т.н.
  Автор: Проф. Христо МЕРМЕРСКИ>> Пълния текст...
  За циганите в Европа и ромите у нас
  Циганите, ромите и чергарите са се утвърдили на европейския континент като различаващо се по историческите си корени население. Те са привързани към една несъвместима с християнската цивилизация ценностна система и на тази основа са изработили специфични нравствено-психически характеристики. Техният начин на живот е своеобразен, а отношението им към заобикалящата ги чужда социална и културна среда е особено, често неприязнено. Това население донася от своята прародина - Северозападна Индия, - специфична съсловно-кастова структура на обществото и присъщата културна и езикова диференциация.
  Автор: Милко БОЯДЖИЕВ>> Пълния текст...
  Русия и съдбата на България
  В света възникна нова система на взаимозависимост и взаимодействие, обикновено наричана глобализъм. Този тип отношения придобиха някакъв мистичен характер, защото с тях обещават всеобщо благоденствие, но и плашат с всеобща разруха.
  Глобализацията като всеобщност на действието на основните социални сили в планетарен мащаб е още в ранен и конфликтен период на развитие. Тя е обективна историческа необходимост от гледна точка на социалните потребности и възможности, но непосредствено се проявява в американски вариант на стремеж тази имперска сила да се затвърди като хегемон в световните дела. Но и при новите условия двустранните, многостранните и регионалните отношения не само че не губят значение, но засилват ролята си. В тази сложна и противоречива обстановка България трябва да реши в каква компания да се включи и с кого ще продължи да върви напред.
  Такъв избор днес е актуален за всички страни, включително и за икономическите и политически гиганти.
  Автор: Проф. Димитър ФИЛИПОВ>> Пълния текст...
  Земя II
  С неспокойния вятър -
  на вълни се разля тъмнината.
  Златни сенки се мятат
  и страхливо пробягват от запад.
  Автор: Александър ГЕРОВ>> Пълния текст...
  Хайлафни дарения
  Летните жеги размекнаха сърцата на родния и инородния хайлайф и го подтикнаха към граничеща с безразсъдство благотворителност. Депутатите дариха на народа цялата си лятна ваканция. О.з. кабинетът продължи да дарява имоти и концесии. Бандата голи глави на Слави Трифонов изтръгна от гърлата и инструментите си поне 2-3 безплатни звука. САЩ подариха на двата милиона пострадали от наводненията още 400 хил. долара (по 20 цента на глава). По тази причина висшите ни чиновници също разбраха, че в страната е вилняло природно бедствие и подпомогнаха закъсалия щатски концерн “Хюлет-Пакърд” с поръчка на сума 6,7 млн. евро за софтуера на Здравната каса. Въпреки забраната на Световната банка, впрочем.
  Автор: Борис ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...
  Истинската България
  За пръв път от петнайсет години насам повечето официални инстанции, медиите и цялото общество отговориха с твърдо българско “не” на натиска откъм Англия да освободим осъдения във Варна на 15 години затвор британски гражданин. Това “не” бе напълно в духа на английската крилата фраза Wrong or right, my country! (Крива или права, това е моята страна!).
  Добивите на пшеница и ечемик в Сливен и района са с една-четвърт до една трета по-малки от миналогодишните. Хлябът в Бургас стигна 1,21 лв. Подопечните на Бойко Борисов бизнесмени с поетични имена Клюна, Цайса и Призрака бяха показно разстреляни на 100 метра от кабинета на генерала. Властите най-накрая обявиха официално, че отровител на Стара Загора са тецовете в “Марица-изток”. Само стотина души се включиха в гражданското неподчинение заради обгазяванията на града. Какво да кажем на останалите 200 хил. отровени старозагорци, освен “Молодцы, так держать!” Шуменски съдия-изпълнител конфискува от семейство ветеринарни аптекари кучешки каишки - заради неизплатен дълг от 2000 лв. Вечери на съвременното руско кино подготвя телевизия “Евроком”. Дай, Боже, тази безподобна провокация да не попречи на влизането ни в Евросъюза, треперят родни полуевропейци.
  Автор: Борис ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...
  Ирак: "Салвадорската опция"
  Какво да се прави със задълбочаващия се кошмар в Ирак? Този въпрос постави американското списание “Нюзуик” в броя си от 8 януари т.г. Досега отговор на въпроса не бе намерен. Бяха подхранени само подозренията, че САЩ се готвят да се изтеглят от Месопотамия и да оставят там съюзниците си от “коалицията на желаещите”. Както и още неподготвените иракски сили за сигурност. С това могат да се обяснят отчасти и декларациите на БСП, в периода преди провала за съставянето на правителство с ДПС, че войските ни в Ирак ще бъдат незабавно изтеглени. Вероятно при следващите опити за коалиционен кабинет такива еретични мисли изцяло ще отсъстват. Ще бъде забравено и решението на 39-ото НС, което определя декември 2005 г. за край на българската военна мисия в Ирак.
  Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...