"Нова Зора" - брой 20 - 17 май 2005 г.

Отворено писмо

До
Сергей Станишев, председател на ВС на БСП
Румен Овчаров, председател на ГС на БСП - София

Отворено писмо

от Любен Йорданов Петров, включен в предизборната листа на 23-и МИР,
като кандидат за народен представител в 40-ото НС

Уважаеми другари,
С това писмо отговарям на формалните изисквания за оттегляне на кандидатурата ми от листата за народен представител на Коалиция за България.
Давам си сметка, че тази моя постъпка може да бъде изтълкувана с обстоятелството, че не съм поставен в избираемата зона. Вие много добре знаете, че подобни амбиции са ми чужди.
Правя го съвсем убедено, както вече казах на 45-ия конгрес на БСП и на други партийни форуми, със загриженост и болка за хората на България, в името на които е създадена и единствено има смисъл да съществува нашата партия.
Не коментирам, че в разрез с убежденията на огромна част от нашите членове и с решения на висшите партийни органи днешното партийно ръководство и Парламентарната група на Коалиция за България подкрепиха безусловно присъединяването на Република България към НАТО; въвличането ни във войната в Ирак на страната на окупаторите; измененията на Конституцията относно продажбата на българска земя на чужди граждани и фирми; разполагането на американски военни бази на българска територия и други подобни. Всички те носят тежки последствия за живота на българите днес и в бъдеще.
Учудващо е, че на челно място в листите на БСП се наредиха крупни бизнесмени. Не виждам как един такъв мултимилионер ще работи за интересите на хората, които е ограбил.
Не разбирам защо за водачи на листи се налагат политически хамелеони, които в трудни времена напуснаха нашата партия. В същото време доказани и подкрепяни от хората личности по места, кметове и председатели на партийни съвети, несправедливо се отстраняват и обиждат.
Не приемам заявеното от вас желание за следизборна коалиция с днешните управляващи. Както казах на 45-ия конгрес, това ще означава да прикрием многобройните им престъпления и да се превърнем в техни съучастници.
Смятам, че така оформената парламентарна група на левицата в 40-ото Народно събрание няма да провежда политиката, която очакват хората. Поради това не желая да остана в листата, за да не подведа избирателите.
Най-сърдечно благодаря на социалистите от основните партийни организации, които издигнаха и подкрепиха кандидатурата ми.
Изразявам надеждата, че ще ме разберат и заедно ще отстояваме и налагаме в живота нашите непроменени и възвишени ценности и ще работим за доброто на всички български граждани.

С уважение: Любен Петров

София
12 май 2005 г.

Нагоре
Съдържание на броя